čtvrtek 28. srpna 2014

Les oběšených lišek (Arto Paasilinna)


ANOTACE: Hrdiny dalšího románu oblíbeného finského humoristy jsou dva muži a jedna žena, které osud svede dohromady v kruté, ale krásné laponské zimě. Profesionální zločinec a darebák Oiva Juntunen ukrývá v Laponsku kradené australské zlato, aby se o ně nemusel dělit s kumpány, jež nezodpovědný švédský král předčasně propustil z vězení. Major finské armády Sulo Armas Remes, trpící závislostí na pomerančovém likéru, je přinucen vzít si roční dovolenou, aby se vyléčil z alkoholismu.

 Do odlehlé chalupy, v níž se oba muži ukrývají, jednoho dne zabloudí devadesátiletá Laponka Naska Mosnikoffová - utekla z domova, protože se nechce dát zavřít do domova důchodců. Románem se mihnou i další pozoruhodné postavy: sobí policista Hurskainen, který se chytne do pasti na lišky a málem zahyne, dvě luxusní švédské prostitutky, marketinkový poradce a mnohonásobný vrah Hemmo Siira... Bouřlivě humoristický román je zároveň oslavou lidské odvahy.

Oiva Juntunen je povoláním profesionální lupič. Nemá žádné svědomí a podle jeho slov by: "Okradl klidně i čerstvě truchlící vdovu." Oiva od svého synovce z Austrálie dostane tip na loď, která přiváží do Osla zlaté pruty. Oiva vymyslí společně se dvěma kumpány (Siirou a Mlátičkou Sutinenem) plán, kdy Siira se Sutinenem pár prutů ukradnou a nechají se zavřít do vězení. Za to mají dostat slušný podíl z ukradeného zlata. Oiva si však chce ponechat všechen lup a tak když je Siira po pár letech propuštěn za dobré chování, Oiva sestaví plán a nechá ho znovu zavřít do vězení. Aby se ukryl před kumpány, po pár nepodařených pokusech nachází úkryt v opuštěném domku v Laponských lesích. 

Ve stejné době má major Remes pocit, že jeho práce ho již nebaví a stejně tak i jeho manželství. Vezme si tedy roční dovolenou, ženu pošle do Španělska a sám se uchýlí do Laponska, kde se ze určitých okolností dostává na stejné místo, kde se usadil Oiva Juntunen. Rozhodnou se dát dům dohromady a major se stává zaměstnancem Oivi Juntunena, který ho platí penězi ze zlata, které ukrývá nedaleko domu. 

Později se k této dvojici ještě přidá devadesátiletá stařenka Naska, která uteče při převozu do domova důchodců. Společně zažívá tato skupina lidí několik měsíců hezké chvíle, které jim spestřují další postavy jako třeba dvě švédské prostitutky, liška Pětistovka, kocour Jermakki nebo také téměř oběšený sobí policista Hurskainen.

Vlastně ani nevím, co k této knize více dodat. Bylo to moje první setkání s tímto autorem a první pokus o čtení humorné knihy. Moc jsem se tedy nesmál, nanejvýš jsem se párkrát pousmál a na konci knihy se mi chtělo téměř brečet. To ale neznamená, že jde o špatnou knihu. Příběh je jednoduchý s milými postavami a čte se velmi rychle. Pokud mě mé smysly neklamou, nese v sobě kniha i odkazy na Paasilinnovi knihy Autobus sebevrahů a Zajícův rok, což se mi líbilo. Mám rád, když jsou knihy spolu propojené, i když je to jen takto v náznacích. 


HODNOCENÍ:  70%

Patříte mezi fanoušky humorných knih ?? U které jste se naposledy opravdu nasmáli ?? Doporučte !!


Žádné komentáře:

Okomentovat