čtvrtek 10. prosince 2015

Cress ( Marissa Meyer )


Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 616
Rok vydání v ČR: 2014
Série: Měsíční kroniky #3

Třetí díl Měsíčních kronik vypráví příběh o mladé Cress, která už od svého dětství obývá umělý satelit, který je umístěn ve vesmíru, nad planetou Zemí. Jediné, co Cress činí v satelitu společnost, jsou počítače, a tak není divu, že se z ní stala dokonalá hackerka, která pracuje ku prospěch královny Levany. Tato práce jí však nečiní žádnou radost, a proto, když se s ní spojí posádka Zvonečníku, je rozhodnuta satelit opustit a bojovat společně s nimi, proti královně Levaně. Tato "záchranná" mise, není však příliš úspěšná a Cress tak ztrácí vše, na co byla zvyklá. Může však získat více, než si může myslet. 

Jak už jsme u Měsíčních kronik zvyklí, společně s příběhem Cress, sledujeme i další příběhy postav, které známe z předešlých dílů. Čeká na ně velké dobrodružství, které ne pro všechny dopadne dobře. Jejich mise je ale jasná. Přerušit svatbu královny Levany a prince Kaie. A to za každou cenu.

Ke třetímu dílu Měsíčních kronik jsem přistupoval velmi obezřetně, protože když má kniha přes 600 stran, člověk si hodně rozmýšlí, zda se do knihy pustí. U této série však nešlo jinak, a tak jsem se do Cress pustil. Za první den jsem přečetl 120 stran, druhý den opět a za 5 dní jsem knihu odkládal dočtenou. Kniha se jen těžko odkládá, takže pokud stejně jako já váháte, zda se do Cress pustit, protože je to opravdu bichle, nemějte strach a pusťte se do ní. Nebudete litovat.

Autorka opět přináší nové a nové postavy, které jsou stejně jako naši staří známý, naprosto skvěle vykresleny, a to i v případech, kdy jde o vedlejší postavy, které se v příběhu v podstatě jen mihnou.  To vše doplňuje lehkostí sobě vlastní, která podporuje naprostou lehkost při čtení, a to se stává téměř návykovým.

Ve třetím díle Měsíčních kronik si mě autorka opravdu získala. Zatím co byly předešlé díly nadprůměrně, Cress je opravdu skvělá. Čtenář nevychází z napětí a je obklopen mnoha zvraty, kdy mu spadne čelist. Alespoň u mě tomu tak bylo. Na Cress je skvělé, že i když nevychází z akce, vše je vyprávěno s naprostou lehkostí a je to nenáročné čtivo. Tohle se opravdu povedlo.

Postavy se opět posunuly o level výše a každá z nich zde dostává svůj prostor. O větší posun přišla jen Scarlet, která, jak to vypadá, dostane velký prostor v závěrečné knize Winter. Do popředí se dostává hodně i kapitán Thorne, který zde naplno projevuje svojí skvělou osobnost a se svým optimistickým a narcistickým přístupem k věci, osvěžuje vtipně celý příběh.

Co se královny Levany týče, je pořád zlá. Nepolevuje ve svém cíly a nešetří žádnou z postav, přesto si myslím, že ještě větší mrchou, a promiňte mi ten výraz, je v této knize Sybil Mira. Ta se opravdu nezastavila před ničím a se svojí zlobou šla kupředu a zastínila tak celou královnu Levanu, která jistě dostane také své slovo v posledním díle. Kterého se už opravdu nemohu dočkat. 


HODNOCENÍ: 95%

Žádné komentáře:

Okomentovat