středa 9. března 2016

Železná zkouška (Holly Black, Cassandra Clare)

Kniha vypráví o dvanáctiletém chlapci jménem Callum Hunt, který žije se svým otcem v malém městečku. Callum už od mala ví, že je obdařen schopností magie, kterou zdědil po svých rodičích. Jeho otec je však proti používání magie a je ochoten udělat vše proto, aby svého syna před magií uchránil. Když je tak Callum pozván k magickým zkouškám do Magisteria, je odhodlán jimi neprojít. Jeho plán vyjde naprosto perfektně. Každá zkouška, kterou podstoupí, skončí neúspěšně a Call může být spokojený. 

I přes jeho neúspěchy je však vybrán mistrem Rufusem, aby se stal jeho učedníkem, společně s dalšími dvěma studenty. Callovi tak nezbývá nic jiného, než nastoupit do Magisteria a nechat se vyhodit průběhem studia. To mu však stěžuje fakt, že mezi svými spolužáky nalezne přátele, které nikdy neměl a navíc začíná nacházet zalíbení i v samotné magii. Magie však umí být i nebezpečná, nehledě na to, že někde tam venku se pohybuje zlo, které čeká, až přijde jeho chvíle. A ta chvíle možná nastala.

Může se stát, že vám tento popis něco připomíná. Jako by jste něco podobného už četli, říkáte? Pokud vás napadl Harry Potter, musím vás zklamat. S Harry Potterem má Železná zkouška jen málo podobného, a to jen ústřední trio a magii, která je navíc v tomto díle odlišná, než jste na to zvyklí z prostředí Bradavic. Místo máchání hůlkou se v této knize seznámíte s magií, která pracuje s elementy. Tedy s ohněm, vodou, zemí, větrem, kovem a chaosem. 

Co se týče postav, jsou skvěle vykresleny a je jim dán potenciál, který bude doufám využit i v dalších dílech. Setkáváme se zde s Callumem, který má již od dětství pochroumanou nohu a nikdy neměl opravdové přátele, dále s Tamarou, která pochází z bohaté rodiny a je velice inteligentní a v neposlední řadě s Aaronem, který je opravdový charakter. V knize se vyskytuje i spoustu vedlejších postav, ať ostatních studentů nebo profesorů, které působí svým popisem reálným dojmem a hezky tak zpříjemňují požitek při čtení. 

Na knize je znát, že je psána autorkami, které už mají za sebou několik knih a dobře ví, co jejich čtenáři chtějí. Velice mě těší, že se nedrží starých klišé a nebojí se velkých kroků, které zamotají dějem takovým způsobem, že nebudete věřit, co se to právě stalo. Musím říct, že jsem velice zvědav, jak si autorky s příběhem poradí v dalších dílech, protože si na sebe tím největším zvratem ušily bič. 

Negativní věci se mi na knize hledají jen těžko. Jediné co mi trochu vadilo je fakt, že je kniha psána pro mladší věkovou kategorii. Po jistých úpravách, by totiž mohla být perfektní knihou pro starší čtenářské publikum. Je ale pravda, že co není může být. Série Magisterium je plánovanou pentalogií, a každým dílem přibývají i roky našim hrdinům. Autorky by si tak mohli dovolit přitvrdit. Co se grafické stránky týče, jsem naprosto spokojen a velice jsem uvítal ilustrace, které otevírají každou novou kapitolu a trochu tak prozrazují, co v kapitole můžeme očekávat. 



HODNOCENÍ: 82%

Žádné komentáře:

Okomentovat