neděle 1. května 2016

Grim přízrak (Åsa Larsson, Ingela Korsell)

   
Poté, co se Alrik s Viggem  přištěhovali do Mariefredu, se téměř ihned pustili do boje proti zlu, které se v tomto městě vyskytuje. Ne jinak je tomu i v druhém díle. V tomto pokračování, které nese název "Grim přízrak", se  setkáváme opět s hrdiny, které jsme poznaly v předešlém dílu a příběh začíná přesně tam, kde byl v prvním díle ukončen. V lese, kde něco ošklivě roztrhalo jelena. Kdo mohl něco takového udělat?!

Touto záhadou se zabýváme v celé knize. V Mariefredu se objevuje záhadný tvor, který napadá nejen zvířata v lese, ale i místní obyvatele. Alrik a Viggo se snaží pátrat v knihovně po informacích, které by je přivedly ke zjištění, o jaké monstrum se jedná a zda proti němu lze nějakým způsobem bojovat. Podaří se bratrům vyřešit i tuto záhadu?

Po přečtení prvního dílu bylo naprosto jisté, že si druhý díl budu muset přečíst, protože skončil tak moc otevřeně, že to prostě nešlo jinak. Hned co jsem druhý díl otevřel, přišlo mi, jako bych knihu nikdy nezavřel, protože začínáme přesně tam, kde jsme v předešlém díle skončily. 

Ani u tohoto dílu tomu není jinak a kniha má otevřený konec a co víc, opět skončila v nejnapínavější chvíli. Věřím, že další díl bude na tento navazovat úplně stejně, jako tomu bylo u tohoto. Skoro to na mě působí, jako kdyby autorky psaly jeden dlouhý příběh, který posléze rozebraly na menší úseky a rozdělily do několika dílů.

Příběhově se mi tento díl zamlouval o trochu více, než díl první, ale opravdu jen o malý kousek. I když je tato série určena pro mladé čtenáře od 10 let, nevidím žádný problém v tom, aby si knihu přečetl i dospělý čtenář. I já už jsem více než dvojnásobně starší, než cílové publikum, ale příběh je natolik zajímavý a jednoduchý, že se jedná o oddychovou četbu, která snad nikoho nezklame.

Autorky se rozhodly v této sérii čerpat ze severské mytologie, což knihám rozhodně svědčí, protože není tak moc známá, ale o to více je zajímavá. V hororovém konceptu navíc vytváří něco, co prostě chcete číst. Autorkám se to prostě podařilo.

Příběh je opět doplněn i o ilustrace, které má na svědomí tvůrce komiksů, Henrik Johnsson. Tyto ilustrace děj krásně dotvářejí a zvyšují tak zájem o další díly, protože stejně jako příběh, i ilustrace jsou v této knize návykové.

Pokud se této sérii vyhýbáte, protože si myslíte, že nejste v cílové skupině, pro kterou jsou tyto knihy určeny, rozhodně se nebojte a knihy si přečtěte. Myslím si, že rozhodně nebudete zklamáni a možná získáte i novou sérii, která pro vás bude zajímavá a bude vás provázet pár večery, které vám jistě zpříjemní.

HODNOCENÍ: 80%








Žádné komentáře:

Okomentovat