neděle 22. května 2016

Moje ruka touží po meči (Marcus Sedgwick)

Hororový příběh ze 17. stol. se odehrává v zapadlé vesničce kdesi ve východní Evropě. Sníh se snáší do hlubokých lesů a z hrobů vstávají nemrtví. Ve vesnici vládne strach a panika. Postavit se vlastnímu strachu musí chlapec Petr a jeho otec, kteří žijí vyděleni od ostatních lidí. V boji proti nemrtvým pomáhá stará moudrost, kterou někteří považovali za pouhé pověry a babské povídačky. Přežití visí na vlásku

Tato kniha je všude prezentována jako hororová, s čímž by leckdo mohl nesouhlasit. Není to totiž klasický horor, kde by se to hemžilo nemrtvými a krev tekla všude proudem. Je třeba si uvědomit, že je příběh knihy zasazen do 17. století, takže se hororová atmosféra blíží ke knihám Drákuly nebo povídkám Edgara Alana Poa.

Neberte mě však za slovo. Oproti výše zmíněným knihám je tato kniha slabším odvarem. Trochu mi to přijde, jako kdyby autor vzal nějakou legendu s upírskou tématikou a rozšířil jí, aby vznikla kniha. Neříkám, že se to autorovi nepovedlo, ale mohl se s knihou popasovat i lépe.

Spíše než na postavy upírů, se autor zaměřuje na atmosféru, kde vsází na zaručenou klasiku. Všude plno sněhu, kterého přibývá, neznámé zlo, které bloudí v okolí vesnice a oběti, kterých přibývá. Přesto však autor používá i zajímavé prvky, které povětšinou souvisí se životem v 17. století. 

Jak už jste tedy mohli poznat, jedná se o knihu s upírskou tématikou. Upíři zde však nejsou těmi bytostmi, na které jsme v dnešní době zvyklí. Pracuje se zde s bytostmi prvotních upírů, které jsou dnešnímu čtenáři téměř neznámí. Stejně tak jsou neznámé i metody, kterými se postavy vypořádávají s nemrtvými. O některých jste jistě už slyšeli, ale některé vás překvapí.

  Autor na konec knihy přidal i doslov, kam přidává informace o bytostech, s kterými v knize pracuje. A že to bylo poměrně zajímavé čtivo.

Kniha se čte poměrně dobře, a protože má jen 158 stran, jedná se o knihu, která se dá přečíst během jednoho odpoledne. Sice po dočtení nebudete mít pocit, že jste přečetli něco převratného, ale podle mě nebudete ani zklamáni a nebudete litovat času, který knize věnujete. Obsahuje totiž zajímavé prvky a kapitoly, které vás při nejmenším zaskočí. 

Pokud tedy nad přečtením této knihy uvažujete, určitě se do ní pusťte, protože nebudete litovat. Nenechte se odradit špatnými ohlasy, které kniha většinou má a dejte jí šanci. Odložit jí přece můžete vždycky. 

HODNOCENÍ: 69%

Žádné komentáře:

Okomentovat