čtvrtek 15. prosince 2016

Bronzový klíč (Holly Black, Cassandra Clare)

Již potřetí se vydáváme do kouzelné školy Magisterium a znovu se setkáváme s našimi známými hrdiny. Zatímco předešlé roky byly pro Calluma Hunta náročné, tento rok by mohl být v Magisteriu konečně klidný. Alespoň tomu vše naznačuje. Nepřítel smrti byl zastaven a naši tři hrdinové jsou za to pozvání do Kolegia, kde jsou Shromážděním prohlášeni za největší hrdiny své doby. 

Nadšení však netrvá dlouho, protože Call obdrží tajemný vzkaz od své kamarádky, která se s ním chce setkat v jedné z místností Kolegia. Po vstupu do místnosti se Calla někdo pokusí zavraždit, a kdyby Aaron s Tamarou nepřišli v čas, možná by se to pachateli i podařilo. 

To nejhorší má ovšem teprve přijít. Při vyšetřování této události se ukáže, že se pachatel postaral o to, aby nebyl nikým kompromitován. Na scénu se znovu dostává špeh, který bloudí chodbami Magisteria a nejednou se již pokusil Calla sprovodit ze světa. Kdo by však mohl tímto špehem být? Jak se zdá, ani ve třetím ročníku nebudou mít naši hrdinové klid a budou si muset dávat velký pozor, aby i tento ročník přežili ve zdraví. Temný špeh je totiž nebezpečnější, než kdykoli byl. 

Myslím že není nutné, abych představoval ani jednu z autorek, které stojí za touto sérií pro mladistvé. Obě jsou totiž známé a stojí za několika knihami, které slaví velký úspěch v mnoha zemích. Není tedy divu, že Magisterium je sérií, která dokáže čtenáře upoutat a nabídnout mu zajímavý příběh s mnoha zvraty. 

I když v předešlých dílech se pár zvratů již odehrálo, Bronzový klíč je v tomto ohledu lehce předčí. A je jedno, že ke všem těmto zvratům dojde až na samotném konci knihy. Příběh si vás rychle získá a necháte se tedy jen unášet magickým světem, které toto autorské duo vytvořilo. Tedy alespoň v tom případě, že patříte do věkové kategorie, pro kterou jsou tyto knihy určeny. Osobně si myslím, že tato hranice se pohybuje někde mezi 13 - 16 lety. 

Neváhejte ale ani tehdy, pokud jste již starší ročník, jako jsem já. Kniha vás jistě nezklame, ale může se stát, že prokouknete úmysly autorek a některé zvraty nebude těžké odhalit. Alespoň tedy ten hlavní, kdo by mohl být oním záhadným špehem. V této knize se ale odehraje zvratů několik a ty jen tak lehce neodhadnete. Zároveň jste tak nalákáni na další díly, které, pokud vše půjde podle mých domněnek, budou hodně zajímavé, protože závěr této knihy?? Jsem v šoku!!!

Protože jsou knihy určeny pro ono mladší publikum, nebudete mít žádný problém se čtením. Vše je napsáno lehkým stylem, navíc ještě doplněno ilustracemi, které otevírají každou novou kapitolu a příjemně tak doplňují příběh. Po grafické stránce jsem tedy také naprosto spokojen, a to především s obálkou, která je naprosto odzbrojující. Odstíny modré barvy působí naprosto úžasně a moc se mi líbí efekt hlavních postav, na kterých lze na každém dílu poznat, jak dospívají. 

Bronzový klíč mohu jednoznačně doporučit. Nedoporučoval bych ho ale číst, pokud nemáte znalost předešlých dílů série, protože se tato kniha mnohdy vrací k událostem, které se v předešlých dílech odehrály. Pokud ale máte předešlé dva díly přečtené, tak neváhejte a rozhodně si přečtete i Bronzový klíč. Rozhodně se nebudete nudit. 

HODNOCENÍ: 80%

Žádné komentáře:

Okomentovat