čtvrtek 26. října 2017

Moje sestra žije na krbové římse (Annabel Pitcher)


Kniha, "Moje sestra žije na krbové římse", vypráví o desetiletém chlapci jménem Jamie, jehož rodina si před pěti lety, dříve než začal tento příběh, prošla děsivou tragédií. Jamie měl dvě starší sestry, dvojčata, Rose a Jasmine. Rose však tragicky zemřela a rodina skončila v troskách. Příběh začíná pět let po této tragické události, z které se rodina stále nevzpamatovala. Matka uprchla od rodiny s jiným mužem, otec propadl alkoholu a ke všemu se rozhodl, že začne se svými dětmi nový život v novém městě. S nimi se ale stěhuje i urna, která uchovává Rosiin popel, který je pro otce tím jediným, co ho zajímá. 

Jamie a jeho sestra Jasmin tak začínají nový život v novém městě a v nové škole. Jamie však nemá v nové třídě dobrý začátek a stává se terčem šikany svých spolužáků. Navíc sedí v lavici s muslimskou dívkou jménem Sunya. Kdyby se tohle dozvěděl jeho otec, vyletěl by z kůže. Jamie se tak musí vypořádat se složitou rodinnou situací, a k tomu všemu ještě skrývat nové přátelství, které začne se Sunyou navazovat.

Nebýt spolupráce s nakladatelstvím Slovart a jejich nové edice #Booklab, tak bych si této knihy vůbec nevšiml. Dokonce i po rozbalení balíčku jsem měl obavy, jestli mě tato kniha vůbec bude bavit. Neotálel jsem dlouho a do knihy se automaticky pustil, abych věděl, na čem jsem. O to větším překvapení bylo, když jsem druhý den odkládal tuto knihu přečtenou a navíc téměř se slzou v oku. Kniha v sobě totiž skrývá příběh, který se dotkne téměř každého čtenáře.

Hodně tomu napomáhá především to, že je příběh psán z pohledu desetiletého chlapce, který na vše nahlíží ještě dětskýma očima. Přesto ale nejde o knihu, která by byla primárně určena jen pro malé čtenáře. Autorka totiž mezi řádky skryla silný příběh, na který ovšem budete muset přijít sami. Zatím co si Jamie prochází těžkými chvílemi a na vše pohlíží s jistý optimismem a nadějí, mě se svíralo srdce a hrozně sem si přál, aby se jeho přání splnilo a život se obrátil k lepšímu. Autorka se ale rozhodla své postavy nešetřit a nakládá jim stále více a více problémů.

Kniha je mimo jiné i příjemně graficky zpracována. Obálka je jednoduchá a příjemně modrá, a jak se u autorčiných knih už stává zvykem, nezapomnělo se ani na ořez stránek, kde je natištěna spousta kočičích tlapek. Grafická stránka není opomenuta ani uvnitř knihy, kde najdeme pár malinkých obrázků, které otevírají i uzavírají každou kapitolu. Obrázky se sice hodně opakují, ale i tak působí příjemně a hezky kontrastují s příběhem.

Za mě mohu knihu doporučit, a to nejen mladším čtenářům, ale čtenářům všem věkových kategorií. Pokud nic jiného, tak si u čtení této knihy příjemně odpočnete a strávíte příjemné chvíle u příběhu, který není sice příliš veselý, ale díky postavě malého Jamieho nepůsobí nikterak depresivně. Tato kniha by vás neměla zklamat.

HODNOCENÍ: 80% 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství SLOVART









Žádné komentáře:

Okomentovat