neděle 31. prosince 2017

Ty vyber, kdo přežije (Stephan R. Meier)



Na začátku všeho byl nápad. Nápad stvořit dokonalý svět, který zajistí dlouhověkost a bude natolik technicky vyspělá, že se za vás o všechno postarají stroje. Máte hlad? Tak čekejte až zazvoní zvonek, protože mikročip implantovaný ve vašem těle už odeslal informaci a jídlo je na cestě. Nemusíte se bát, že by se netrefilo do vašeho vkusu. Bude přesně vyhovovat tomu, na co máte právě chuť a navíc to bude odpovídat vašemu zdravotnímu stavu a klesající energetické hodnotě. A takhle to funguje naprosto ve všech oblastech. Vítejte v EDENU. 

Za tím vším stojí společnost EUKARYON, která si najala nejlepšího a nejchytřejšího člověka v oboru, Ruperta. Rupert stvořil algoritmus a vytvořil tak věc, která nejen že obstará všechny věci za vás, ale dokonce se postará i sám o sebe a sám se zdokonaluje. Nikdy tak už nebudete mít o nic nouzi a bude stále lépe.

Hlavní postavou je téměř třicetiletý Spark, který je synem jednoho ze spoluzakladatelů EDENU. Jeho život okrajově sledujeme od jeho dětství, ale k hlavnímu slovu se Spark dostává až ve chvíli, kdy je EDEN vytvořen a on v něm žije svůj šťastný život. Tedy až na sny, které mu připomínají nepříjemné věci, které se udály v jeho dětství. Něco není v pořádku, ale Spark není schopný přijít na to, co by to mohlo být. Mohla by se za maskou dokonalosti skrývat utopie a touha po moci?

Popsat celý příběh vůbec není jednoduché. Kdybych vám měl vysvětlit všechno, co se v této knize odehrává a kolik příběhů tu sledujeme, tak by to zabralo celý den. Navíc bych to ani nedokázal, protože příběh je natolik dobře vymyšlený a komplikovaný, že jsem ne všemu porozuměl.

Jedná se totiž o knihu, která potěší především náročnější čtenáře, a to především fanoušky thrillerů a sci-fi. Pokud se vyžíváte v knihách a filmech, které se zabývají vidinou dokonalé budoucnosti a všelijakými těmi futuristickými vymoženostmi, tak tohle bude kniha přesně pro vás.

Určitě si v ní najdete část, která vás bude bavit. Kniha se totiž rozděluje na tři části. První částí je doba před VÝBĚREM, což je označení pro umělou inteligenci, která řídí život v EDENU. Tahle část zabírá přes polovinu knihy, protože autor si skutečně nastudoval veškeré možné informace a vymyslel si komplikovaný příběh, takže má v této části opravdu co říci. Pro mě tato část patřila mezi ty nudnější, protože nejsem technicky založený a ne moc sci-fi fanoušek.

Po uplynutí poloviny knihy přichází druhá část, a to samotný VÝBĚR. Vše je spuštěno a nová éra právě začíná. Tahle část mě bavila naopak ze všeho nejvíce, protože má takový nádech post-apokalyptického světa, což já zase můžu. Navíc jsem si zde oblíbil postavu Tylerovi matky, která se se svými dětmi a sousedem vydávají na nebezpečnou cestu, aby mohli mimo EDEN přežít. Ano slyšíte správně. Zatím co v EDENU vládne klid a pohodlí, venku, tam v divočině, nastal naprostý chaos.

A závěrečná část je ta po VÝBĚRU. Něco se přihodilo a Spark to musí napravit, protože mu vzali něco, bez čeho on nechce žít. Jediná možnost jak to dostat zpět, je vzepřít se systému a prchnout do divočiny, kde na každém kroku může jít o život. Závěrečná část je skutečně dobře napsaná, autor má spoustu zajímavých myšlenek a je vidět, že skutečně ví o čem píše. Samotné vyvrcholení je poměrně rychlé a zajímavě vypointované.

Co se mě týče, tak nepatřím zrovna mezi ty čtenáře, kteří by se vyloženě rochnily ve sci-fi žánru. Navíc nejsem moc technicky založený, takže první část knihy, což je opravdu více než polovina celkové knihy, jsem sice rozuměl o čem se mluví, ale i kdyby tam autor psal hrozné nesmysly, tak bych mu je věřil. První část jsem si tak moc neužil a musel jsem se jí hodně dlouho prokousávat. Jak mile ale přišla druhá část a skončilo vyprávění o všelijaké technice, tak se začalo pracovat na rozvíjení samotného příběhu, a to už jsem si zase skvěle užíval. Dalo by se tedy říct, že to je tak padesát na padesát. Když ale přihlédnu k tomu, jak skvěle to má autor vymyšlené a kolik si dal práce se sbíráním informací a samotný napsáním, tak musím nějaké to procento přihodit k dobru. Postavy jsou navíc dobře vykresleny a s rozmanitými charaktery, takže nakonec to nebyl ztracený čas.

HODNOCENÍ: 69%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství OMEGA. Pokud vás tato kniha zaujala, tak jsem moc rád a zakoupit ji můžete přímo na stránkách nakladatelství OMEGA, nebo na stránkách KNIHKUPECTVÍ DOBROVSKÝ. 

Žádné komentáře:

Okomentovat